С пет гола на Роберт Левандовски Байерн Мюнхен разфасова Волфсбург с 5:1 в мач от междинния шести кръг на Бундеслигата, игран на стадион "Алианц Арена".

"Вълците" изиграха много прилично първо полувреме, в което се оттеглиха на почивката с гол преднина, реализиран от Даниел Калиджюри. Гилавоги пък нацели гредата, прехвърли Мануел Нойер от центъра.

Веднага след почивката обаче се случи немислимото - влезлият като резерва Левандовски пренаписа историята на Бундеслигата, вкарвайки пет (!) гола в рамките на само девет минути. Дори неговият треньор Пеп Гуардиола не можеше да повярва на случващото се и се хвана за главата.

По този начин първенецът на Германия си върна за позорното поражение с 1:4 от Волфсбург от миналия сезон. След победата Байерн продължава с пълен актив от 18 точки. Шампионите излязоха на върха в класирането, докато вицешампионите са трети с 11 пункта.


Преди първия съдийски сигнал от ръководството на Байерн Мюнхен почетоха бразилеца Данте, който изкара три сезона в редиците на баварския колос. Бранителят получи букет от изпълнителния директор Карл-Хайнц Румениге и си заслужи аплодисментите на зрителите по трибуните.

Двата отбора започнаха доста предпазливо и едва в седмата минута Дъглас Коста отправи първия точен удар в срещата, но стражът на гостуващия тим не беше затруднен. Чаби Алонсо потърси своя съотборник от пряк свободен удар, но прати кълбото в ръцете на Беналио.

Байерн упражняваше преса, която стигаше до наказателното поле на противника. Артуро Видал стреля мощно, но над напречната греда с левачката. После Гьотце пусна хитроза Томас Мюлер, чийто снаряд профуча покрай десния страничен стълб. Дъглас Коста също пробва късмета си, но вратарят на гостите спаси.

В 26-ата минута Волфсбург изненадващо откри резултата при втората си контраатака в срещата. Дракслер хвърли далечен пас към Даниел Калиджюри, който си пое и буквално разстреля Мануел Нойер с удар в горния десен ъгъл.

Тъкмо бе изминал половин час игра, когато Коста шутира мощно към вратата на гостите, но Беналио отрази по чудесен начин. На отсрещната врата Дракслер бомбардира Нойер, но топката бе насочена право в обсега на най-добрия страж в света.

Малко по-късно Нойер излезе чак до центъра, за да спре атака на противника, но не успя да намери свой съотборник. Гилавоги се опита да реализира над 45 метра, но топката се отби в лявата греда и излезе в аут.

Веднага след почивката Байерн сътвори пълен обрат чрез влезлия на почивката Роберт Левандовски, който вкара два гола в рамките на една минута. 

Артуро Видал чукна с пета към Мюлер, който навлезе в наказателното поле и в последния момент топката беше изчистена от Данте. За жалост на кариоката, той подаде право на доскорошния си съотборник Левандовски, който изравни отблизо на празна врата.

Няколко секунди след това полякът реализира втория си гол, шутирайки извън наказателното поле в долния ляв ъгъл. Гостите още не бяха излезли от нокдауна, когато получиха още един прав в брадичката. Този път Мюлер беше изведен напред, но се забави и подаде вдясно към Гьотце. Марио не се полакоми и чукна вляво към Левандовски, който нацели гредата, после беше блокиран, но някак си провря кълбото в мрежата.

В 57-ата минута кошмарът за Волфсбург започна да придобива колосални размери. Дъглас Коста центрира отляво, топката беше отбита, но попадна малко пред границата на малкия пеналт. Там връхлетя... Левандовски, а резултатът изглеждаше ясен още преди нанасянето на удара - топовен изстрел от въздуха и 4:1.

Точно преди да измине един час игра Левандовски вкара петия си гол в мача. Марио Гьотце центрира отдясно и стрелецът нацели топката по прекрасен начин със странична ножица, вкарвайки от около 14 метра.

В средата на второто полувреме се стигна до кратко разбъркване в наказателното поле на Волфсбург, при което Гьотце стреля от малък ъгъл по диагонала, но Беналио спаси. Малко след това Родригес спаси удар от движение на Левандовски, изчиствайки от голлинията. Към края на мача Левандовски пусна за Мюлер, който шутира над целта.

 

Байерн Мюнхен - Волфсбург 5:1

0:1  Даниел Калиджюри - 26'
1:1  Роберт Левандовски - 51'
2:1  Роберт Левандовски - 52'
3:1  Роберт Левандовски - 55'
4:1  Роберт Левандовски - 57'
5:1  Роберт Левандовски - 60'

 

Байерн Мюнхен: Нойер, Боатенг, Алаба, Бернат (Мартинес - 46'), Лам, Алонсо (Кимих - 78'), Видал, Тиаго Алкантара (Левандовски), Коста, Гьотце, Мюлер

Волфсбург: Беналио, Данте, Налдо, Треш, Родригес, Луис Густаво (Арнолд - 59'), Гилавоги, Калиджюри, Дракслер, Крузе (Шюрле - 78'), Дост (Бендтнер - 78')