Баскетболистите на Франция хвърлиха бомбата на световното първенство, след като елиминираха домакините от Испания на 1/4финал след 65:52. Така очакваният финал между Ла Фурия и САЩ няма да се състои. 

Преди година европейските шампиони биха иберийците на полуфинал на европейското първенство, а сега направиха още по-сериозен подвиг, тъй като на турнира са без Тони Паркър, но успехът им е напълно заслужен. 

Загубата със сигурност ще бъде приета като трагедия в Испания, тъй като пълният със звезди отбор трябваше да стигне най-малко до финала. Сега обаче натам са се отправили Петлите, които в полуфинала ще играят със Сърбия. 

Испанците не вкараха в първите си 4 атаки и Петлите се възползваха. Две тройки на Диао и Ловерн и два фаула на Тома Йортел дадоха аванс на Франция от 8:0. След малко повече от 3 минути Руди Фернандес спря пропадането на отбора си след хубав пробив. 

10 поредни точки на домакините ги изведоха напред с 12:11, а първата четвърт приключи при 15:15. Във втората французите останаха в мача и след наказателни удари на Никола Батум дръпнаха с 28:21. Предимството в борбата под коша на европейските шампиони им помогна да се оттеглят при 35:28 на почивката. Играта на имащия здравословни проблеми Пау Гасол също не вървеше. 

След паузата обаче иберийците стартираха вихрено и вкараха първите 6 точки за, за да стопят пасива си, а след това и изравниха при 39:39 в средата на периода. Точно тогава се получи и сдърпване между играчите, но без нещо сериозно. 

Преди последните 10 минути резултатът бе 43:42 за Испания след страхотна забивка тип алей-ъп в самия край на третата четвърт. Французите обаче започнаха силно решителната част и след тройка на Борис Диао дръпнаха с 51:45. След това в продължение на 2 минути нито един от двата отбора не успя да вкара и това бе момент, в който французите можеха да решат мача. 

Вместо това Рики Рубио вкара кош и фаул, но Тома Йортел върна 2 точки за 53:48, а по-малко от 2 минути преди края гостите водеха с 57:52. Пак Йортел заби последния пирон в ковчега на домакините, след като наниза тройка 64 секунди преди сирената и направи 60:52, с което реши и мача. 

Победителите смазаха съперника си в борбата под коша, като взеха 50 борби срещу 28 за домакините. Борис Диао с 15 и Тома Йортел с 13 точки бяха най-резултатни. Пау Гасол вкара 17 за Испания, но тимът успя едва в 32% от изстрелите си от игра, като от тройката бе едва 2 от 22.