С хеттрик на Лео Меси Барселона разгроми Атлетико Мадрид с 5:0 на своя "Ноу Камп" в мач от 5-я кръг на испанската Примера Дивисион.

С това аржентинецът и каталунците сякаш задочно отвърнаха на вечния съперник Реал Мадрид и Кристияно Роналдо, които по-рано разбиха Райо Валекано с 6:2, а португалецът също вкара три гола.

За разлика от мадридското дерби обаче в този мач нямаше никаква интрига и Барселона доминираше през всичките 90 минути. И трите гола на Меси пък бяха прекрасни. Освен него се разписа Давид Вия, а Миранда от Атлетико си вкара автогол.

След победата Барселона излезе на второ място в класирането на точка зад лидера Бетис, който обаче тепърва ще играе своя мач. По-важното за каталунците обаче е, че запазиха аванса си от 1 точка пред Реал Мадрид.





В самото начало нещата не изглеждаха толкова лошо за гостите и дори в 5-та минута те удариха напречната греда, след удар от границата на наказателното поле на Тиаго Мендеш.

В 9-та минута обаче Барселона откри резултата. Давид Вия получи подаване в наказателното поле от Шави и след като защитник увисна под топката, нападателят на Барса си поведе добре на гърди, след това финтира още един бранител и от непосредствена близост мушна топката покрай вратаря.

След този гол всичко си дойде по местата и Барса тотално смачка съперника. Педро получи извеждащ пас зад защитата и след като навлезе в наказателното поле отправи диагонален удар покрай вратата. В случая имаше и засада, която не бе забелязана от съдията.

В 15-та минута обаче Атлетико сам си вкара втория гол. Педро получи извеждащ пас сам срещу вратаря и макар защитник да му изби топката с чист шпагат отзад, тя попадна в тичащия до тях Меси. Неговият удар бе спасен по страхотен начин от вратаря, но топката се отби във връщащ се назад защитник, който си вкара автогол.

При ситуацията обаче можеше да се спори дали няма засада, тъй като при първоначалното подаване към Педро Меси бе в положение на засада, като се затича към топката да я пропусне технично, с което се превърна в активен участник в играта.

В 26-та минута обаче нямаше абсолютно никакви поводи за дебати, освен за това колко гениален е Меси. Той изпълни тъч близо до корнера и след бързо двойно подаване с Вия преодоля двама съперника, след това пред наказателното поле с рязък финт се освободи от още двама души и останал сам срещу вратаря го простреля с рязък удар към близката греда.

След този трети гол нещата се поуспокоиха. Тиаго имаше един проблясък, при който навлезе в наказателното поле и последователно финтира двама души, но се забави с удара.

Пет минути преди края Сеск Фабрегас показа страхотния си поглед над играта, опитвайки технично да прехвърли вратаря от 35 метра и никак не бе далеч от това да успее, като топката чукна напречната греда.

В самото начало на второто полувреме Атлетико създаде опасна контраатака, при която влезлият като резерва Салвио бе изведен в наказателното поле и имаше няколко съотборници, на които да подаде, но го направи неточно.

Барселона обаче набързо взе отново инициативата. Фабрегас даде извеждащ пас към Меси, но вратарят на гостите Куртоя спаси удара му.

В 66-та минута Вия направи невероятен пропуск, след като получи центриране по земя сам срещу вратата и сякаш очакваше да има засада, като колебливият му удар бе спасен от вратаря. На повторението се видя, че Вия има основания, тъй като наистина бе в засада, неотсъдена от съдиите.

В последните минути Лео Меси започна да играе изключително самостоятелно, опитвайки да увеличи головата си сметка. При една ситуация той бе близо да повтори знаменития си гол с индивидуален пробив на скорост от центъра, но точно пред наказателното поле бе фаулиран грубо. Самият Меси стреля от прекия свободен удар и прехвърли стената, но топката мина покрай гредата.

Тиаго също показа класа, прокарвайки топката между краката на защитник, след което стреля диагонално от наказателното поле, но и неговият удар бе спасен от Куртоа.

В 79-та минута обаче никой не можеше да спре Меси. Той сам започна мощен индивидуален пробив, заобиколи цялата защита и с диагонален удар от малък ъгъл матира Куртоа.

Пет минути преди края Атлетико имаше най-добрата си възможност за гол. Резервата Адриан бе изведен сам срещу вратаря, но Валдес излезе да скъси ъгъла и нападателят стреля в тялото му.

В добавеното време Лео Меси оформи своя хеттрик с нов индивидуален пробив. В този случай той го направи през центъра на наказателното поле, като в началото размени двойно подаване с Вия, а накрая мушна топката между краката на вратаря.


Барселона - Атлетико Мадрид 5:0

1:0 Вия 9
2:0 Миранда 15 а.г.
3:0 Меси 26
4:0 Меси 79
5:0 Меси 91

Барселона: Валдес, Алвеш, Масчерано, Бускетс (54 Пике), Абидал, Тиаго, Шави, Сеск (72 Кейта), Педро, Меси, Вия

Атлетико: Куртоа, Переа, Миранда, Годин, Антонио Лопес, Тиаго Мендеш (79 Адриан), Марио Суарес (45 Туран), Габи, Рейес (4 Салвио), Диего, Фалкао