Това лято Арсен Венгер похарчи повече пари от когато и да било преди, свърши повечето си работа отрано и привлече нападател от световна класа, какъвто беше жизнено необходим на тима му.

При все това, остана усещането, че Топчиите не се подсилиха достатъчно и че им трябваха още един-двама нови играчи, за да хвърлят феновете си във възторг.

Фактът, че към края на трансферния прозорец Венгер искаше да привлече защитник и дефанзивен халф подсказва, че и самият французин е наясно със слабостите на тима си. В момента Арсенал има само шестима играчи за четирите поста в отбрана – Дебюши, Гибс, Мертезакер, Косиелни, Монреал и Чеймбърс, а му липсва и качествен разбивач в центъра на терена.

Въпреки че осигури подписите на Алексис Санчес, Матю Дебюши  и Давид Оспина, Венгер се надяваше на нещо повече. Скаутите на Арсенал на световното обаче прецениха, че турнирът е бил на твърде ниско ниво, особено що се касае до дефанзивната фаза на играта.

Истината е, че в европейския футбол като цяло не достигат класните централни бранители и дефанзивни полузащитници. Доказват го и мъките на Манчестър Юнайтед и Барселона в опитите им да запълнят тези позиции в съставите си.

Големите проблеми за Венгер започнаха с напускането на Томас Вермален, на когото така и не бе намерен заместник. Артилеристите отправиха оферти за Костас Манолас, Сократис Папастатопулос и Матия Насташич, но не бяха достатъчно настоятелни в нито един от трите случая.

Източници от Арсенал пък твърдят, че мениджърът се  е забавил твърде много с окончателното си решение за Манолас, който в крайна сметка премина в Рома.

Струва си да се отбележи, че структурата в Арсенал е по-различна, отколкото в някои други клубове. В Манчестър Юн. например за трансферите отговаря изпълнителният шеф Ед Уудуърд, докато Венгер лично се грижи за този аспект от дейността на клуба на „Емиратс“.

Друга грешка на французина бе решението му да се довери на Яя Саного и да не потърси още един нападател. Така травмата на Оливие Жиру се оказа твърде тежък удар по амбициите на Топчиите за нещо повече от място в топ 4.

Тогава Арсенал се опита да се намеси в битката за Фалкао, но колумбиецът бе твърде скъп за лондончани. Артилеристите се свързаха с КПР в опит да привлекат Лоик Реми, но се отказаха твърде бързо.

Така в последния ден на трансферния пазар бе купен Дани Уелбек. Мнозина останаха изненадани, но сделката стана възможна, след като Юнайтед взе Фалкао.

Венгер смята, че младият и гладен за успехи Уелбек може да подобри играта си в бъдеще и ще се стреми да докаже, че е заслужавал повече шансове за изява на „Олд Трафорд“ и едва ли може да се спори с мнението му.

И все пак, остана впечатлението, че на Арсенал не му достига дълбочина на състава и дори стартовата единайсеторка не изглежда достатъчно убедително. Неслучайно Топчиите се надяваха да привлекат Уилям Карвальо от Спортинг. Да не забравяме, че през миналия сезон те получиха 17 гола при гостуванията си на Челси, Манчестър Сити и Ливърпул, а решение на този проблем така и не бе намерено.

Травмата на Жиру подчерта, че Арсенал е само на една контузия от сериозна кадрова криза. Това важи не само за атаката, но и за другите зони на терена. Така, след като Косиелни се контузи срещу Лестър, на Венгер му останаха само четирима здрави защитници. Скоро може да се наложи французинът да пуска като централни бранители бека Монреал или 19-годишния Бейерин, който няма и минута опит във Висшата лига.

Манчестър Сити и особено Челси се подсилиха значително през лятото, така че Арсенал трябваше да е далеч по-агресивен и по-активен на пазара. Въпреки че похарчиха 96 млн. евро за петима играчи, Артилеристите като че ли продължават да са далеч от основните фаворити за титлата.

Джулиън Бенетс, Goal.com