Йенс Леман, бившият вратар на Шалке, Борусия (Дортмунд), Щутгарт, Милан и Арсенал, беше доста противоречива личност като футболист, а феновете на Топчиите и до днес си спомнят за него със смесени чувства. От една страна, именно германецът пазеше мрежата на лондончани през 2003/04, когато те приключиха първенството без загуба. От друга, гафовете му бяха не един и два, а култовото заглавие на таблоида "Сън" Lehmann is a lemon (нещо като "Ле(х)ман е льохман") завинаги остана в английския футболен фолклор.

Германецът напомни за себе си в навечерието на Суперкупата на Германия, когато зарадва присъстващите журналисти с куп духовити изказвания. Предлагаме ви бисерите на хер Йенс.


Смяната на вратаря преди дузпите по принцип е отличен ход. Но като слушах коментарите на Ван Гал след мача, той, изглежда, и сам не знаеше защо постъпи точно така.

По повод решението на холандеца да смени титуляря Силесен с Тим Крул преди изпълненията от бялата точка срещу Коста Рика на световното

Мускулите на Гарет Бейл ли? Ами мисля, че просто фланелката му е малко тясна.

Жозе Моуриньо има двама вратари от световна класа. И Куртоа, и Чех са играли на финал в Шампионската лига. Според мене това е неправилно. В отбора трябва да има един вратар от световна класа и един просто много добър вратар.

Стивън Хънт от Рединг контузи тежко Чех. Минават две седмици – Арсенал играе с Рединг. Хвърлям се към топката, която със сигурност е моя, само че виждам, че Хънт се е захвърчал право към мен. Наложи се да се предпазя с крак – с бутоните напред. Той много се уплаши, но нямах избор. Ако не бях го направил, можех да повторя съдбата на Чех.

Защо германците се представят добре при дузпите ли? Много е просто – въпрос на психология. Немският вратар знае, че една-две дузпи със сигурност ще хване. Немските изпълнители знаят: една-две дузпи вратарят им със сигурност ще хване. Съперниците на немците също знаят много добре: вратарят на немците ще хване поне една-две дузпи!

Холандските футболисти винаги са отлично подготвени технически. В тактически план обаче не са чак толкова добре. Често се случва те просто да не знаят какво да правят в една или друга ситуация. Но има и изключения – Бергкамп, Ван Перси.

Венгер понякога вдига врява, но по принцип е много спокоен човек. Научил се е на това в Япония.

Понякога е полезно да бъдеш малко високомерен. През 2002 година Германия нямаше кой знае колко силен отбор. Но спомнете си с кого играхме в мачовете на пряко отстраняване – Парагвай, САЩ, Южна Корея. Дори не можехме да си представим, че ще паднем от такива отбори. Затова и стигнахме до финала.

Преди 20 години аз играех така, както сега играе Нойер. А хората разправят, че това бил някакъв нов стил!

Англичаните вечно хленчат: "О, не, само не дузпи!"