Арсенал изигра втори пореден много слаб мач и заслужено загуби с 0:2 от Шалке в мач от третия кръг на група B на Шампионската Лига, игран на стадион "Емиратс".

През уикенда "артилеристите" бяха победени с 1:0 от опашкаря в английската Висша Лига Норич. Тогава те се оправдаха с ранния гол на съперника.

Сега обаче Арсенал имаше почти цял мач да наложи волята си, но не създаде нито едно голово положение. Така Шалке се възползва от това и в 77-та минута Клаас-Ян Хунтелаар откри резултата, а пет минути преди края Ибрахим Афелай вкара втория гол.

Това бе първа домакинска загуба за Арсенал в Шампионската Лига от отбор от Европа. С успеха си пък Шалке успя да изпревари англичаните и да излезе на първо място в групата със 7 точки.



Първата интересна ситуация в мача бе в 9-та минута, когато Подолски бе изведен по лявото крило и поднесе пред вратата, където Жервиньо засече на близката греда, но не уцели целта.

В 14-та минута се стигна до доста спорен момент, тъй като Шалке имаше остри претенции за дузпа, но вместо това Афелай получи жълт картон за симулация. Това стана при контраатака на гостите и неразчетено пропускане на топката от Дженкинсън в наказателното поле, Афелай чукна топката покрай Маноне и падна на земята. На повторенията се видя, че има минимален контакт между вратаря и холандеца, но и че Маноне леко докосва топката.

Арсенал имаше сериозно преимущество във владението на топката, но то не се изразяваше в създаване на много опасни голови ситуации. Такава се получи в средата на полувремето, когато Касорла изведе Жервиньо в опразненото ляво крило, той навлезе в наказателното поле, но там се заплете в опит да финтира последния защитник и дори не успя да отправи удар.

Самият Касорла пробва мерника си от дистанция малко по-късно, но след рикошет топката излезе в корнер. За Шалке Фарфан получи добра топка  назад в наказателното поле от Учида, но стреля в тялото на хвърлил се пред него защитник.

Три минути преди почивката Шалке пропусна чудесно положение. Учида бе изведен по дясното крило и поднесе в наказателното поле за Хунтелар, който бе на чиста позиция на пет метра пред вратата, но засече неточно.

Добрата игра на германците от края на първото полувреме продължи и след почивката. В 48-та минута гостите имаха много добро положение, когато Фарфан преодоля Андре Сантош по крилото и от наказателното поле поднесе назад към Хьоведес, но неговият удар бе ужасно неточен над вратата.

Мачът продължи равностойно, като нито един от двата отбора не бе особено активен в атаките си. В 70-та минута и Арсенал имаше претенции за дузпа, когато Жервиньо преодоля защитник в наказателното поле близо до аутлинията, последва закъснял опит за избиване на топката от бранителя на Шалке и Жервиньо падна на земята. Съдията обаче отново показа жълт картон за симулация.

В 77-та минута всичко се промени, защото Шалке откри резултата. Афелай стигна висока топка пред наказателното поле и с глава изведе Хунтелар между двамата централни защитници на Арсенал и останал сам срещу вратаря холандецът опъна мрежата.

След около 5 минути размисъл Стив Булд реагира като направи двойна смяна и пусна в игра Андрей Аршавин и Серж Гнабри на мястото на Подолски и Дженкинсън. И 17-годишният юноша на Арсенал веднага се прояви с отлична индивидуална игра и центриране от крилото,но нямаше кой да засече пред вратата.

Ходът на Стив Булд обаче се оказа неуспешен, защото Шалке вкара втори гол. В 85-та минута гостите организираха контраатака, Фарфан проби по дясното крило и центрира ниско пред вратата, където на втората греда при липсата на Дженкинсън Афелай бе абсолютно непокрит и спокойно засече на празна мрежа.

В третата минута на допълнителното време Серж Гнабри отправи опасен фалцов удар, но Унерщал се хвърли и спаси. Това бе и последното действие в мача.


Арсенал - Шалке 0:2

0:1 Хунтелар 77
0:2 Афелай 86


Арсенал:
Маноне, Сантош, Мертезакер, Вермаелен, Дженкисън (83 Гнабри), Артета, Рамзи, Коклен, Касорла, Подолски (82 Аршавин), Жервиньо (75 Жиру)

Шалке: Унерщал, Хьоведес, Учида, Фухс, Матип, Нойщадтер, Хогер (46 Джоунс), Холтби (65 Барнета), Афелай, Фарфан, Хунтелар (88 Марика)