Ливърпул допусна шокиращо равенство срещу Брайтън в предходния кръг, но пък това бе 36-ти пореден мач без загуба на „Анфийлд“. Момчетата на Юрген Клоп не бяха победени в първите 10 мача от Висшата лига. В Шампионката лига пък, клубът заема първа позиция в една от най-тежките групи. Мърсисайдци взеха по една победа срещу солидни отбори като Атлетико Мадрид, Милан и Порто. Играта на „червените“ е повече от убедителна, а върхът на формата им бе победата с 5:0 като гости на Манчестър Юнайтед.

Как Ливърпул успя да се върне на победния път, без да изхарчи огромни суми за трансфери, вижте анализа на Alphawin в следващите редове.

1.Централните защитници се завърнаха

Няма как да прави сравнение между предходния и този сезон на Ливърпул, без да включим завръщането на централните защитници. Върджил ван Дайк и Джо Гомес пропуснаха по 6 месеца от предходната кампания. За дълго време аут бе и Жоел Матип. Всъщност, единствения трансфер на Клоп през лятото бе имено в тази зона. Ибрахима Конате вече изигра два мача и постепенно влиза в ролята на първи избор за дясно стоящ централен защитник на Ливърпул. За сега, всички защитници са здрави, а направилия отлично впечатление през изминалия сезон Нат Филип дори не може да се пребори до титулярно място в някой от мачовете за Карабао Къп.

2.Ефектът на доминото

След завръщането на стабилността в отбрана, всеки показател в играта на „червените“ се подобриха значително. Завърнаха се попаденията от статични положения, отборът се брани много по-солидно при корнери. Диагоналните пасове на ван Дайк отварят пространства към фланговете, а крайните бранители се включват напред с много по-голяма сигурност. Не бива да подценяваме и увереността на вратаря, когато знае, че има на кого да разчита пред него.

В модерния футбол, всеки играч участва едновременно в процесите атака и защита. Бранителите са първото звено, организиращо атаките и не е случайно, че ефективността на Мане, Салах, Фирмино и Жота спадна значително след средата на миналогодишната кампания. А да не забравяме и старото клише, че атаката печели мачовете, а защитата печели титлите.

Стабилността в сърцето на отбраната се отрази и при коефициентите на Alphawin, където Ливърпул е сред трите големи фаворити за титлата на Англия.

3.Статичните положения

Ливърпул вече отбеляза пет гола от статични положения през този сезон и ако продължава в същия темп, ще достигне до кота 20 до края на кампанията. За предходния сезон, числото бе 12 или спад от 5 попадения спрямо шампионския сезон на мърсисайдци.

Ако се вгледате в коефициентите на Alphawin за мачовете от Висшата лига, ще забележите, че пазара „оувър корнери“ в мачовете на Ливърпул е сред най-ниските. Тимът на Юрген Клоп печели огромен брой корнери, а реализирането има би имало огромно значение за крайното класиране през месец май.

4. Фамозното трио в атака отново е във форма

Садио Мане и Роберто Фирмино преживяха най-трудния си сезон с екипа на Ливърпул през миналата година. Фирмино дори загуби титулярното си място за сметка на Жота. Бразилецът започна слабо сезона, но вече се развихри и отново е машината за голове и асистенции, която плаши всеки противников треньор. Мане още не е в най-доброто си състояние, но пък вече се отчете с цели 6 попадения в първите 10 мача от сезона.

5.Феновете отново са тук

Едва ли има футболист или треньор, който не е признал величието на легендарния „Анфийлд“. Феновете на клуба могат да изкарат своите момчета от Ада, а отсъствието им нямаше как да остане незабелязано. Могъщият „Коп“ дава крила на всеки футболист в „червено“ и го кара да даде поне 10% над своите възможности. Не един и два пъти, когато Alphawin и останалите букмейкъри са считали Ливърпул за аутсайдер, феновете са бутали отбора напред и са изигравали значителна роля в успехите на този велик тим. Сега имат възможността да го направят отново.