Левски победи с 6:1 Нефтохимик на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен и ще зимува на трето място в класиране на "А" група.

По две попадения за "сините" набутаха Димитър Макриев и Гари Родригес, един добавиха Орлин Старокин и Илиян Йорданов, автогол пък си заби Алехандро Перес.

С тази победа Левски събра актив от 43 точки и е в зона Лига Европа, докато бургазлии са твърдо в зоната на изпадащите отбори с едва 12 точки. Срещата не предложи особени футболни достойнства. Левски тотално надигра бургазлии и с лекота си взе победата.

Съдбата на Нафтата пък все още не е ясна и е твърде вероятно "зелените" да обявят фалит по време на зимната пауза, ако не намерят финансов благодетел.

Така Левски записа пореден успех през последните седмици и чака с приповдигнато настроение вечното дерби с ЦСКА за Купата на България, което ще се играе на 19 декември.


Срещата започна със страхотно положение за гол за Левски. Още в 3-ата минута Алехандро Перес стреля от дъгата на наказателното поле, но Петър Денчев показа класа и спаси.

Две минути по-късно вратарят спаси и удар на Димитър Макриев. "Сините" продължиха да натискат и логично вкараха. Гари Родригес изпълни триково пряк свободен удар и намери хитро Орлин Старокин, който с удар от малкото наказателно поле опъна мрежана за 0:1.

Бургазлии реагираха мигновенно и изпуснаха уникален пропуск. В 12-ата минута Станислав Ангелов-Пелето направи безобразна грешка и позволи на Петър Димитров да излезе сам срещу Пламен Илиев, но Димитров на два пъти не успя да го преодолее.

Още в ответната атака Гари Родригес центрира в пеналта на Нафтата, където Орлин Старокин се извиси, но прати топката до дясната греда. В 15-ата минута Левски заби втори гол.

Тогава Гари Родригес проби отляво и направи успоредно на голлинията центриране, което се оказа перфектно за Димитър Макриев, и той само подложи крак и прати топката в мрежата за 0:2.

"Сините" продължиха да натискат и заслужено направиха резултата класически. Антонио Вутов пусна страхотно извеждащо подаване през центъра към Димитър Макриев, който излезе сам срещу Петър Денчев и вкара за 0:3.

До края на полувремето бургазлии се опитаха да върнат едно попадение, но с пропуски се отличиха Юри Иванов и Коста Янев.

Второго полувреме започна с положение за Левски. Гари Родригес центрира към резервата Цецо Генков изпусна да вкара.

Постепенно темпото на игра сериозно падна, като действията се развиваха основно в средата на терена, където "сините" технично разиграваха и не даваха никакви шансове на символичните си домакини, които пък и нямаха никаква мотивация и стимул да направят нещо запомнящо се в този мач.

След час игра Гари Родригес направи пореден пробив по крилото и центрира в наказателното поле на Нефтохимик, където дебнеше Цецо Генков, но той бе изпреварен от Петър Денчев.

Малко по-късно Петър Димитров стреля от воле, но Пламен Илиев спаси. В 71-ата минута Гари Родригес направи двойно Ларсен Туре, след което се озова на чиста позиция и направи 0:4.

Две минути по-късно Нафтата стигна до почетно попадение, след като Алехандро Перес си заби автогол. Това обаче не бе всичко и до края на мача Левски набута нови две парчета във вратата на бургазлии.

Първо за "сините" от дузпа се разписа Гари Родригес, а в последните секунди точен бе и резервата Илиян Йорданов. Така Левски взе лека победа и чака с приповдигнато настроение вечното дерби с ЦСКА за Купата на България.

НЕФТОХИМИК - ЛЕВСКИ 1:6

Голмайстори:
0:1 Старокин (6)
0:2 Макриев (15)
0:3 Макриев (33)
0:4 Родригес (71)
1:4 Христов (73)
1:5 Родригес (78 - дузпа)
1:6 Йорданов (90)

Нефтохимик: Денчев, Лефтеров, Юри Иванов, Сечков, Патев, Цонков (74'- Ив. Янев), К. Янев - к (56'- К. Димов), Стамен Ангелов, Манев, Христов, Димитров

Левски: Илиев, Пл.Димов, Перес, Ст.Ангелов (65'- Гаджев), Пинто, Б.Цонев, Старокин, Туре, Вутов, Родригес, Макриев (53'- Генков)